Se och lyssna

Se och lyssna

Utmanande beteende i vardagen

Textad film från webbutbildningen Autism, av Region Skåne/ Habilitering och Hjälpmedel samt Autism- och Aspergerföreningen Skåne

"Att omgivningen tycker att jag är en dålig mamma står jag ut med. Men när de tycker att min son är dålig då blir jag arg." Filmen är ett samtal mellan föräldern Lotta Lagerholm och logoped Charlotte Petersson och handlar om hur utmanande beteenden också många gånger är ett problemlösande beteende.

Att få det att fungera

Textad film från webbutbildningen Autism, av Region Skåne/ ...

Föräldern Lotta Lagerholm och psykolog Nils Haglund pratar om när råd och rekommendationer inte alltid fungerar. Varför får man dessa råd och hur hanterar man situationen?

Paul fyller fem år

Textad film från webbutbildningen Autism, av Region Skåne/... manus Lotta Lagerholm och Veronica Lindbom

Det är inte bara fika och städning som ska förberedas inför kalas och andra träffar med släkt och vänner. Förbered och ge personen med autismdiagnos förutsättningar att delta utifrån sin förmåga. Ofta handlar det om att förklara och hjälpa släkt och vänner att förstå att ibland får man göra lite annorlunda så att alla får trevligt. De flesta vill hjälpa till men vet inte hur.

Mamma och dotter - om autism och bo i Sverige

Film på engelska gjord av Lotta och Linn till FB-gruppen Julie Hornok United in Autism.

Julie skriver en bok "United in Autism: Finding Strength Inside the Spectrum", som kommer ut 2:a oktober 2018. Boken inkluderar 30 inspirerande berättelser av föräldrar till barn som har autism, berättelserna är från olika delar av världen. Lotta Lagerholm bidrar med sin berättelse. Denna film gjordes till Face Book gruppen Julie Hornok United in Autism, där du hittar fler inspirerande filmer från föräldrar som bidrar till boken. Förordet till boken kommer att skrivas av Temple Grandin. Länk FB: Julie Hornok United in Autism

Livet blir annorlunda, men inte sämre

Textad ljudfil från webbutbildningen Autism, av Region Skåne/...

Hör Lotta Lagerholm berätta. 

Att få en autismdiagnos är många gånger starten på ett sorgearbete. Men efter ett tag lär man sig vilken hjälp och stöttning det finns att få. Man lär känna sig själv bättre och man lär sig acceptera och uppskatta sin annorlunda vardag.

Om att vara mitt i stormens öga

Textad ljudfil från webbutbildningen Autism, av Region Skåne/...

Hör Linn Lagerholm berätta. 

Linn berättar hur det känns när lillebror får ett stort utbrott på allmänna platser. Hon har erfarenhet av detta vid resor, i affären, på restaurangbesök och vid flera andra situationer.

Ladda energi - så gör jag för att hjälpa

Textad ljudfil från webbutbildningen Autism, av Region Skåne/...

Maria Kjellberg läser Lotta Lagerholms berättelse. 

Att förlora nästan all energi känns mycket obehagligt, och det är mycket svårt att i den känslan komma på hur man skaffarsig ny energi. Då måste vi runt omkring hjälpa till, genom att ta reda på vad i miljön som laddar respektive laddar ur energin.

Bamse och karameller gjorde det roligt

Textad ljudfil från webbutbildningen Autism, av Region Skåne/...

Hör Lotta Lagerholm berätta. 

Toaletträning kan ta tid och vara tålamodsprövande. Men är värt besväret, om personen har förutsättning att lyckas.